Skogsbackens blå

En prisbelönt mögelost i stil med roquefort och stilton

Denna klassiska mögelost har en konsistens som påminner om roquefort eller, i moget tillstånd, gorgonzola. Den doftar härligt av stall, och smakar kryddigt och örtigt med rejäl sälta och en liten beska i eftersmaken.

Här låter man vinet vara ”marmeladen” på osten, det vill säga man väljer ett sött och fylligt vin som både kompletterar smakupplevelsen och balanserar sältan.

Typiska vinförslag är ett sött vitt vin från Sauternes i Frankrike, eller ett rött portvin. Men det finns gott om lämpliga viner från övriga delar av världen också – som Alsace i Frankrike, Tokaj i Ungern eller söta viner från Österrike, Tyskland och Australien. Rött eller vitt spelar ingen roll, men sött och fylligt ska det vara.

Anders Melldén, sommelier

 

Eldrimner

Skogsbacken Blå vann en bronsmedalj i SM i Mathantverk  2012.

Kravmärkt: ja