Ost är ett av våra äldsta livsmedel. Från början var det en teknik för att konservera mjölk. Osttillverkning är ett hantverk som kräver både rejäla tag och fingertoppskänsla. För att bli riktigt goda, behöver ostarna uppmärksamhet och omsorg.
Vilken årstid det är, vilken ko mjölken kommer ifrån, vad korna har ätit, var och hur länge ostarna lagras – allt detta spelar in och det speglas i deras karaktär.
Ostar är lynniga, men charmiga. Ingen av Skogsbackens ostar blir riktigt likadan från gång till annan. Därför blir också Skogsbackens ostar en ny och unik smakupplevelse varje gång.
På Skogsbackens ost tillverkar vi cirka fyra ton ost per år, merparten Krav-certifierad. Till det krävs det cirka 40.000 liter mjölk. Komjölken som vi gör ostarna av, hämtar vi från Folsberga mjölkgård utanför Enköping, och som självklart är ekologisk.
Vi tillverkar våra ostar i vårt mejeri som vi byggt själva. Sedan 2019 drivs det med el från solpaneler.
Tillverkningen går i korthet till så här: Först pumpas mjölken in i ystkaret i mejerirummet. Sedan värms mjölken, syras och löpesätts, och läggs i olika typer av formar. Detta tar normalt cirka åtta timmar.
Dagen efter saltas osten. Sedan får den mogna i två till tio månader beroende på ostsort. Under den tiden ska de små raringarna vändas, eventuellt tvättas och pickas regelbundet innan de är färdiga för avnjutning.
Skogsbackens blå behöver små lufthål för att möglet ska kunna växa fritt. Hålen gör vi genom att picka osten med Marihs mormors strumpsticka nummer sju, som visat sig vara ett perfekt verktyg för ändamålet. Knappast en metod som fått stort genomslag inom den industriella osttillverkningen.
Lagringstiden har betydelse för smakupplevelsen. Hur länge en ost ska ligga till sig är helt beroende på vilken typ det är. Nyligen blev vi klara med vår nya jordkällare, och kunde börja producera, och lagra den karaktärsstarka hårdosten Don Ramon.
Är du nyfiken på att se hur det går till när vi tillverkar våra ostar, är du välkommen att besöka oss.
”Ingen av Skogsbackens ostar blir riktigt likadan. Därför blir också ostarna en ny smakupplevelse varje gång.”